Thesis (De geest van de creatie)


 

Altijd al de looks van Sonus Faber geweldig gevonden, en zodoende is dit ontwerp een beetje tot stand gekomen. Andere zaken die meegespeeld hebben  zijn dat de kast klein moest blijven en betaalbaar moest blijven. Dus geen 1000 euro, maar aanzienlijk minder en toch een uitstraling hebben waarvan men deze prijs niet verwacht. Denk dat ik een redelijk eind gekomen ben. De uiteindelijke prijs is nog niet bekend, maar wel dat het aanzienlijk minder gaat worden per kast. Maar goed, dat is toekomst. Eerst maar eens beginnen met het begin.

 

 

 

De ontwerptafel....

Veel bereken, tekenen, simuleren, even kijken met rolmaat of het beetje staat etc etc.

Toch al een tijdje bezig met het idee, en hier ongeveer een kijkje in de keuken bij het ontstaan van een ontwerp. De looks moest het gaan krijgen van een Sonus Faber kast. Dus rondingen, leer op het front, slank en niet standaard.

Wel, ik denk dat het gaat lukken. De Hesia was een test project voor diverse onderdelen. In dit geval de verschillende soorten fineer bij elkaar en het buigen ervan. Ook beetje de kastopbouw van dit project was met de hestia een test. Veel van geleerd en nu dus de grote broer van de Hestia.....

 

Wat gaat het worden?

- 3 weg systeem (was 2,5 weg)

- betaalbaar

- slank (rond de 20CM)

- Niet te hoog (cm of 75..80)

 

De drivers die ik voor ogen heb zijn voor het hoog de Vifa DX25TG05-04. Nog nooit mee gewerkt, maar wel een keer leuk om mee te testen. Bevalt het niet gaat er alsnog een Seas f iets in, maar voorlopig deze.

Als mid wordt het de Peerless HDS Nomex 106 (830872). Als laag gebruik ik twee maal z'n grotere broertje, de HDS Nomex 134 (832873).

Deze mid en laag heb ik gekozen om de looks en specs (en weer die betaalbaarheid).

Door hun twee vlakke kanten zal het geheel optisch een slank uiterlijk hebben.En twee maal het laag zal iets meer body aan het geheel geven. Hoe het allemaal uitpakt kan ik pas later wat van zeggen, maar vooralsnog heb ik er best een goed gevoel bij.

 

 

 

Het MDF is binnen en 12 euro lichter ga ik beginnen met de opbouw. Eerst her en der wat aftekenen om te kijken of het idee wat ik had wel past en op schaal er net zo leuk uitziet als in het echt. Ook de bracing uittekenen en de ronding bepalen was wat lastig. Veel klemmen en een profstukje buigen om te kijken of de ronding ging kloppen. Maar half uurtje later had ik een mal die ik voor alle acht de plaatjes heb gebruikt. Ondertussen staat dit deel in de lijmklemmen te drogen. Nu de drivers binnenkrijgen en kunnen we beginnen aan het front en de rest....

 

  

 

Ondertussen nog wat aan het schaven geweest. Lijm moest drogen, dus dan maar wat andere zaken onder handen nemen....

 

 

 

En de frees erin en eens kijken hoe het staat:

 

 

 

Ook de rest van het hout is binnen. Allemaal losse 4mm dunne triplex plaatjes

die stuk voor stuk verlijmt zullen worden op het frame. Hierdoor onstaat een gebogen vorm met een wanddikte van 20mm (5 plaatjes per kant).

Doordat de wanden gebogen zijn zal dit ook de stevigheid ten goede komen. Een rechte plank kan makkelijker bewegen dan een gebogen plank. Ook de BR poortjes en gaten hiervoor gemaakt.

Dit worden twee pijpjes van elk ongeveer 15 cm lang en met een inwendige diameter van 4,8 cm.

Twee stuks, omdat de achterkant van de kast vrij smal is.

 

 

 

Ohja. Omdat nu lekker alles nog open is alvast begonnen aan deel van de demping. Kon ik nu lekker makkelijk bij.....

En ondertussen is er begonnen aan het dichtmaken van de kasten. Plaatje voor plaatje. Kast 1 is bijna af, volgende week aan kast twee beginnen. Dan afwerken, demping aanbrengen etc etc. Filter is ook ondertussen in de maak....tenminste er is een opzet gemaakt.

 

 

 

En na alle platen erop gezet te hebben, het overtollige materiaal verwijderd.

 

 

 

  

 

 

Kreeg nog een vraag over het uitfreezen van Peerless woofertjes.

Zit z'n leuk vlak kantje aan natuurlijk, dus is iets lastiger, maar zeker niet moelijk. Eerst alles aftekenen:

 

Dan het ronde delen uitfreezen:

 

 

 

Geleider aanbrengen waarlangs je de rechte kanten gaat freezen:


 
 

En de rest wijst voor zich denk ik....netjes gat erin zagen, overtollig hout weghalen,

binnenkant wat afschuinen voor meer "air" de kast in en op naar de volgende.


 

De twee onderste woofers zitten ook op hun plek. Het uitfreezen gebeurd op dezelfde mannier als de kleine middentoner.

 

 

En er is wat demping geplaatst. Op alle kanten zit ondertapijt. Later zal er nog op de achterkant, de boven en onderkant wat Pritex komen en een vulling krijgen van BAF. De hoeveelheid zal experimenteel worden vastgesteld.

 

 

 

En met leer het front bekleed.

 

 

 

En even voor de aardigheid in de woonkamer gezet. Geeft een beetje meer het idee hoe groot (klein) ze zijn.

 

 

 

En begonnen aan het fineren van de kasten. Eerst het eikenhout in korte stukken van 30cm gesneden. Toen die strukken weer in 4cm breede stroken gesneden. Deze stroken met schilderstap aan elkaar geplakt.

 

 

 

De stroken en de kast zijn ingesmeerd met witte houtlijm (d.m.v. lakrollertje). Even laten staan (15 minuten) en tegen elkaar plakken. Flink klemmen overal en zo laten staan voor een uurtje. (sneldrogende witte houtlijm).
De randjes van de losse strookjes kunnen een beetje opbollen....en ook ik schrok me even een hoedje. Mmm...komt goed. Moest de strijkbout er nog overheen halen. Na de strijkbout en klosje kurk voor het aandrukken gebruikt te hebben was alles weer lekker glad.

 

 

 

Prima vlak gekregen.....

 

 

En de rest.....

 

 

 

En ook de achterkant gedaan. Nu kan alles in de lak en begonnen worden met de afwerking

(en verder met kast twee....)

 

 

 

 

En ondertussen de achterkant gedaan. Twee maal grondverf, en nu 1 maal in de lak. Nog een paar maal te gaan en kan ook dit deel aan de kast verlijmt worden...

 

 

 

En met voetje. (even photoshop gebruikt om te kijken hoe het staat....)

 

 

 

Ondertussen ook de goede voetjes binnen gekregen. De ViaBlue TRI Absorber.

En da voetjes voorzien van zwarte laag verf....

 

 

 

 

 

Het gebruikte filter is een 3-weg seriefilter geworden.

 

 

 

Kantelfrequenties liggen op 450Hz en 2500Hz. De LRC-kring over het gehele filter is niet echt noodzaak, alleen bij een buizenversterker is het aan te bevelen. Hieronder de grafiekjes met en zonder LRC-kring.

 

 

 

 

Dan het frequentieverloop:

 

 

 

 

 

 

Filterprint. De print bestaat uit twee delen. Dit omdat 1 grote print niet door het gat van de woofer naar binnen geschoven han worden.

 

En de eindplaatjes: