Hera Κέντρο (center)


 

Deze centerspeaker is een aanvulling op de Hera. Het geluid moest van alles toch wel redelijk gelijk zijn en daarom is hier gekozen voor soortgelijke units. Het laag/mid komt voor rekening van tweemaal de Seas L12RCY/P (H1207), het hoog de 27TBC/GTV (H1148) 

 

 

    

 

 

LET OP: De woofers zijn NIET magnetisch afgeschermd, dus zet deze center niet te dicht bij een TV met beeldbuis (CRT).

Plasma/LCD maakt niet uit.

 

Het ontwerp is simpel. Niets moeilijke constructies maar recht-toe-recht-aan rechthoekig. Geen bracings of iets en een gesloten kast. De kast is gemaakt van 18mm MDF en is 430x150x170mm. 
Aan de achterkant nog wat extra MDF geplakt om de inhoud wat te verkleinen Dit resulteerd in een inhoud van ~4 liter.
 

 

De rede dat dit een gesloten systeem is, is dat de kast een bapaalde afmeting moets krijgen en ik aan de voorkant geen ruimte meer had voor een bas-reflex pijp. Ook als je gaat kijken naar het verschil tussen een gesloten en gepoorte kast, zie je dat de verschillen niet zo erg dramatisch zijn voor een center. Het laag valt wat geleidelijker af, maar voor dit formaat center zeker niet problematisch.

 

 

Even kijken naar de indeling:

 

 

En gaatjes maken:

 

 

De demping bestaat (zoals hierboven te zien is) uit ondertapijt (vilt), op de achterkant nog wat Pritex en heel losjes wat BAF.

 

Dan het mahonie fineer erop.

 

 

Aflakken...

 

 

Even kijken of het filter wel past....

 

 

 

En meten maar.

 

 

Hieronder zie je de 0-15-30-45 graden grafiek (1,5 meter afstand).

 

 

 

Door de 1,2 Ohm weerstand in serie met de tweeter wat te verhogen naar 2,7 Ohm zal het hoog wat vlakker gaan lopen en op 0dB komen t.o.v. de woofer. Maar door ontwerpspecs van klant is in dit geval het hoog 4dB hoger gezet.