Isis (Griekse beschermgodin)


 

Isis staat nog in de kinderschoenen maar zal een 2-weg systeem gaan worden met Scan-Speak units. En wel de 18W/8531G00 als woofer, en de D2905/97000 als tweeter.

 

       

 

De kast zal ongeveer een inhoud krijgen van 33 liter en worden gemaakt van MDF met een extra laag multiplex. De baffle zal bestaan uit 3 lagen. MDF/multiplex/MDF

met daartussen een loodlaag.

Ben nog bezig met het ontwerp, maar een proefontwerp staat al op papier.

Ik moet er nog een paar avondjes over buigen, maar hier zie je in ieder geval wat het idee wordt.

De kast helt in ieder geval 4 graden naar achter.

 

  

 

Bovenstaande tekeningen zijn het eerste ontwerp. Versie 2 is op dit moment gemaakt met als veranderingen dat de bracing is aangepast doordat de BR-pijp groter, langer en gebogen is geworden.

Het filter gaat extern worden, dus de terminal is vervallen en is een 4 polige speakon plug voor in de plaats gekomen. De opening van de BR-pijp is door zijn lengte nu op 23 cm vanaf de onderkant geplaatst.

PDF-file van de tekening is op aanvraag te verkrijgen van de mail.

 

Eerst maar eens wat zaagwerk....

 

 

 

 

En deuvels gebruikt om alles netjes en stevig bij elkaar te houden.

 

 

Daarna alles netjes in de lijmklemmen...(let niet op de lijm die tussen de naden uitgeperst wordt door de lijmklemmen...)

 

 

 

Na de buitenkast van 22mm dik MDF gemaakt te hebben was het tijd voor laag 2, het lood. Daarna gelijk laag 3, 18 mm dik multiplex erop en dat alles d.m.v. schroeven stevig aan elkaar gezet. Die schroefgaten is geen probleem voor later, want als alles af is komt er een 4 mm dikke MDF afwerklaag overheen waardoor alle oneffenheden en scroefgaatjes verdwenen zijn. Daarna fineer en je ziet niets meer van de schroefjes.

 

De interne versteviging is ook aangepast. Zoals op de tekening staat zijn het platen met wat gaten erin, maar ik kwam met een BR-pijp van rond de 25 cm in de knoop met kast.

De pijp is een 90 graden gebogen pijp(zie bovenstaande foto) en zou wel erg dicht bij de bracing komen. Daarom is gekozen voor wat simpelere latjes die ook uitstekend werken maar minder ruimte in beslag nemen. Door de makkelijkere plaatsing van deze kleine latjes is het inwendige van de kast wat beter t.o.v. de baspijp te maken. Je ben zo wat flexibeler. Ik had wel verwacht dat de kast zwaar zou worden, maar de weegschaal laat nu al 24,9 kilo zien. Da's zonder front/afwerking en speakers. Schatting is dat ze toch wel 30 kilo per stuk zullen gaan wegen.

Ondertussen tijdens de bouw heb ik ook besloten om het filter extern te maken. Minder last van eventuele trillingen en het filter wordt redelijk groot, dus dan maar extern...

 

Vandaag was een wat regenachtige dag maar net genoeg droog om voor kast 2 het hout te zagen. Die staat dus nu in de lijmklemmen. Tijdens de regen (en wind...) bezig geweest met de demping van kast 1.

De gehele kast is voorzien van ondertapijt. De boven-, onder- en achterkant zijn tevens voorzien van Pritex.

Of de zijkanten ook nog Pritex gaan krijgen weet ik nog niet want de kast is wat smal, maar als het front erop zit en de metingen gaan gedaan worden ga ik het nog wel even uittesten of het uitmaakt.

Het front wordt ook nog voorzien van ondertapijt met Pritex. Als dat front erop zit komt er nog BAF in.

 

  

 

Hier het inwenige nog even. Het gat voor de basreflexpijp is ook aangebracht en het tapijt en Pritex is aangebracht m.b.v. ook weer de Bisontix.

 

 

Vandaag de units binnengekregen...mooi hoor. En natuurlijk gelijk begonnen aan het front.

 

 

 

Het front staat nu in de lijmklemmen, en kast 2 is in aanbouw...

 

 

En de zaag erin. De hoeken zijn iets anders gemaakt dan de meest modellen die ik tegenkom op internet. Het bovenste schuine vlak is iets groter van de schuine zijkanten. Maakt toch wel een heel groot verschil zeg, die schuine vlakken opeens.

 

 

  

 

Het zagen is achter de rug, nu de afwerking met de 4 mm dunne MDF platen.

Door het schuren en zagen zijn toch kleine afwijkingen ontstaan. Vooral aan de randjes zitten hele kleine afwijkingen. Om tijdens het fineren daar geen last van te hebben gaat er dus een dunne laag MDF omheen. Door de lijm aan de randen wat dikker te houden vult dit prima de kleine oneffenheden op. Het kost wel wat schuurwerk (en spierkracht).

Ik ben begonnen met een "ruw" op maat gezaagde bovenkant.

 

 

Dan het grove werk, de vlakschuurmachine....

 

 

Na dit grove werk komt het fijne handwerk.

Met behulp van een klosje ( schuurblok van kurk) kun je de randjes perfect wegkrijgen.

 

 

Ook op die manier heb ik ook de schuine voorkant gedaan. Was wat meer werk, maar het is gelukt.

 

 

Nadat alles goed vlak was gaan we rustig verder met de volgende laag lijmen....Da's het schuine vlak aan de bovenkant. Dit is moeilijk te klemmen, maar met wat strak opgeplakt schilderstape blijft het prima zitten.

 

 

Ook hier is sneldrogende witte houtlijm gebruikt. Nachtje laten drogen en morgen weer schuren, dan weer plakken en weer schuren....dan weer pl...zucht...Kost best wel tijd dus, maar het resultaat is een erg strakke gladde kast waar makkelijk fineer op geplakt kan worden.

 

En het volgende plankje...(kleine tip...schuren in de schuur: fiets eruit..ahum...)

 

 

En de laatste twee stukjes nog even....

 

 

En ook de laatste twee stukje hebben de winter doorstaan. Alles zit strak op z'n plek.

Met veel schuren is alles goed vlak geworden.

 

 

Gelijk maar even aan een voetje begonnen. Dit is een 22 mm dikke MDF plaat, met daaroverheen gebogen een strook aluminium. Dit vanwege de aluminium pootje die ook onder de kast zitten. M.b.v. montage kit en een paar lijmklemmen blijft het aluminium perfect op z'n plaats.

 

 

 

 

Nu zal het wel een tijdje rustig worden, aangezien ik nu aan kast twee ga beginnen. Ik kan nu in iedergeval wel de eerste metingen gaan doen aan kast 1.

Na wat kleine metingen te hebben gedaan blijkt dat de BR pijp beter kan werken als hij iets langer is. Er komt, na wat rekenwerk, naar schatting nog 5 cm bij. Ondertussen rustig verder aan kast 2.

Nog 1 zijkant voorzien van 4mm "afwerk" MDF en dan de schuine kanten nog doen. Naar schatting begin April zal kast 2 ook wel klaar zijn.

 

 

Hier nog even wat van kast twee. Dit was 26 maart, de schuine kantjes eraf zagen....

Wat bij de eerste kast even freubelen was heb ik bij kast twee iets anders aangepakt. De 4mm dikke afwerkplaten wilde door de laag lijm ertussen en het plakband iets verschuiven. Door er twee kleine spijkertjes (per plaat) in te slaan blijft alles goed op z'n plaats. Deze worden laten, voor het uiteindelijke fineren, weer eruit getrokken....

 

   

 

Voor Isis zijn tot nu toe drie verschillende filters ontworpen. Een 2e orde serie-filter, 2e orde parallele versie en een 3e orde seriefilter. Alle grafieken zal ik jullie besparen, daarvoor verwijs ik iedereen graag naar http://www.zelfbouwaudio.nl waar alles (incl. grafieken etc) ter sprake komt.

 

Hier de twee 2e orde filters. Links het seriefilter, rechts de parallelle versie.

 

 

Wel nog even een klein puntje van aandacht. Bij het testen van de drie filters vielen een aantal dingen op. de 2e orde serie had mijn lichte voorkeur terwijl de grafieken elkaar niet veel ontlopen.

Zie hieronder:

 

 

Rood is Parallel, blauw is serie. Beide 2e orde. Verschillen zijn er zeker, maar minimaal. paar dB's hier en daar en dit is natuurlijk zuiver op simulatie gemaakt, dus geen getweak of iets dergelijks nog aan te pas gekomen. Het 3e orde ben ik al wat verder mee aan het stoeien geweest:

Op een paar dipje na lekker vlak en strak. Klank is t.o.v. de andere filters meer open en transparanter.

Wat wel opvalt in alle grafieken, en daar ging het me om, is die dip van 3dB rond de 4300 Hz en 9 Khz. Die zie je bij beide filters terug. Waar die vandaan komt weet ik niet, maar ik denk dat er in de kast nog wel iets te vinden valt wat beter kan. Tijd zal het leren......

Het filterschema plaats ik nog niet want ban nog druk bezig met meten, tweaken en luisteren.

Hieronder nog een tweetal metingen die van de week gedaan zijn met het 3e orde filter:

0-3-60 graden meting

Ondertussen zijn de filteronderdelen binnen en kon begonnen worden aan het filter. Alle maten van de filtercomponenten zijn bekend en ben begonnen met de montage plaat. Net als bij de speaker zelf komt onder het filter ook een aluminium randje (15mm hoog). Dit randje zit op de kopse kant van een houten plaat (18mm dik) wat tevens montage plaat word van het totale filter. Als alles erop zit komt hier nog een klein deksel (kastje) overheen wat iets uitsteekt aan alle kanten.

 

 

Eerst voorzichtig met de hamer om te hoekjes slaan. Om beschadigingen te voorkomen de hamer even tijdelijk afgeplakt met tape....
 

 

 

Daarna montagekit aanbrengen en de voorgevormde strip vastzetten met een paar (!) lijmklemmen. Ook hier weer voorzichtig en sommige voorzien van tape om zo min mogelijk beschadigingen te krijgen.
(op de voorste lijmklem zit zoals je ziet geen tape, maar een stukje hout)
De lijmklemmen hoeven ook niet mega vast te zitten. Klein beetje klemmen is genoeg.
 

En een deel van de bekabeling erin gemaakt.
De korte kabel (met leuke kous erover natuurlijk) komt uit de metalen strip. Het andere filter is in spiegelbeeld (links/rechts)

 

 

Na diverse luistersessies en metingen zitten we nu op het volgende filter:

 

 

En filters zijn klaar om ook gefineerd te worden....

De beide filters zijn in spiegelbeeld, dus de terminals wijzen beide een andere kant op. Hieronder 1 filter (de rechterkant)

 

 

 

 

Ečn van de filterkastjes is ondertussen afgewerkt. Fineer erop en in de parket-lak.

 

 

 

Even laten drogen in het zonnetje...

 

 

 

En wat uurtjes later zit de kast weer in elkaar. Mooi eiken.

 

Ondertussen ook maar een frontje gemaakt voor deze jongens. Na een paar vingertjes van m'n dochter in de tweeter en dustcap van de woofer gehad te hebben toch maar overstag gegaan.

Het frame is gemaakt van glaslatjes. (zie hieronder, rode pijl)

 

  

 

In dit frame zijn 5 zeer sterke kleine magneetjes gemaakt. Tevens op dezelfde plaats in de kast zijn ook 5 magneetjes geplaatst. Deze komen ONDER het fineer, dus zijn na afwerking totaal onzichtbaar. Geen lelijke gaten dus in je kast als je de frontjes weghaalt dus.

 

 

 

Nog even kleine uitleg over de bouw van het frame.
Op onderstaande foto zie je de mal die ik gemaakt heb. Erg handig voor later (zal blijken). Het schilderstape (afplaktape) wat je op de hoeken ziet zorgt ervoor dat de te lijmen delen niet ook vast komen te zitten aan de mal.Met behulp van een gradenboog meet ik de te zagen hoek op. (op de mal dus). Deze hoek deel je door 2 en je weet hoe je de latjes moet zagen om ze onder de juiste hoek te krijgen. Het verstek zagen doe ik overgens uit de hand, dus geen verstekbak o.i.d.

Als twee delen klaar zijn gaat er een dotje montagekit tussen (op de kopse kanten van het hout) en zet ik met kleine spijkertjes de te lijmen delen vast op de mal.Ik heb wat breektesten gedaan met verschillende lijmen en montagekit bleek het stevigst te zijn. De twee testlatjes braken, maar niet op de lijmovergang....

 

Na het verlijmen van alle latjes het frame vastgezet m.b.v. een lijmklem en 5 gaatjes geboord zodat de magneetjes recht tegenover elkaar zitten.

 

  

 

Met als resultaat een mooie stropdas voor de speaker...!!!

 

 

 

Vanavond frame 2 in elkaar gezet.

Bij dit frame heb ik de magneetjes precies andersom geplaatst. Niet N-Z maar Z-N...
Zodoende past frame links niet op rechter speaker en andersom. Dit heb ik gedaan omdat de centrering van de magneetjes niet 100% gelijk geplaatst zijn bij beide speakers (minimaal verschil, maar toch...).
Zit ietsje verschil in.
Ze zijn kwa afmeting natuurlijk gelijk (vanwege de mal) maar om die kleine verschillen in plaatsing kon ik OF een stikkertje op de achterkant plaatsen OF de magneetjes omdraaien dat alles maar op 1 manier past....dit tweede leek me wel een goede oplossing....

 

Vandaag nog 1 dag vrij en heerlijk weer buiten. Iets aan de warme kant, maar ach...toch maar aan de slag met het fineren van het Isis-filter.

Hierbij een fotoverslag hoe dat fineer erop te krijgen is.
Kleine kanttekening: zoveel klussers, zoveel manieren. Dit is 1 manier om het te doen en niet iedereen zal deze manier makkelijk of goed vinden. Maar bij dit filter-beplak-project werkte dit erg lekker.

Ik gebruik hierbij sneldrogende (logisch met deze hitte..) en de strijkbout.

Eerst het fineer wat op maat snijden. Voor de bovenkant had ik twee strookjes nodig, want m'n fineer was net niet breedt genoeg.M.b.v. een metalen lat, in dit geval de schrijfhaak, en een scherp met wordt het fineer op maat gesneden. Kleine snede is genoeg, want je "breekt" het benodigde stuk zo af.De twee delen worden met schilderstape aan elkaar gemaakt.Daarna worden beide delen van witte houtlijm voorzien.Tijd om de lijm lekker te laten drogen...... WinkNa een tijdje te hebben kunnen drogen......is het tijd om de strijkbout en een aandrukklosje ter hand te nemen.
De lijm is droog dus er kan makkelijk verschoven worden.
Door nu alles goed op z'n plaatst te hebben en het hete strijkijzer erop
te zetten gaat door de hitten de lijm weer plakken en door de druk die je uitoefent plakt het fineer goed aan het werkstuk. Ook aandrukken met het klosje hout zorg je ervoor dat alles goed plakt. Na dit proces zal door de warmte van het strijkijzer ook de lijm snel verder uitharden en blijft het fineer goed zitten. Zelfs de randjes.

De overstekende randjes snij ik weg met het scherpe mes.
Om ervoor te zorgen dat ik nog iets te schuren overhou, zet ik de schrijfhaak tussen de kast en het mes zodat ik ongeveer 1 mm fineer overlaat om weg te kunnen schuren.Bij de kopse kanten van het fineer doe ik ongeveer hetzelfde, maar snij met het mes niet helemaal door. Ik maak een groef met het mes en breek dan voorzichtig op die snijlijn het fineer af.Dan die twee platen aan elkaar opknappen (die ik met tape aan elkaar gemaakt had). Er is hier een klein gleufje ontstaan en om dit op te lossen laat ik wat blanke lak in het gleufje lopen.Ziet er ernstiger uit dan dat het is, want door dit iets te laten drogen en dan met schuurpapier wat fineerstof erin te schuren zie je er vrij weinig meer van.Dan flink schuren. Schuurklosje (van kurk) erbij, schuurpapier korren 150 en schuren maar...En dit dus voor alle kanten zo. Weer in de lijm alles, weer wachten, weer strijkbout, weer snijden, weer schuren....

Om het kromtrekken iet tegen te gaan heb ik dat schuurklosje trouwens tijdens het drogen van de lijm op het fineer gebruikt als ehm klosje dus zodat het fineer niet te ver gaat opkrullen.
Andere kant wat bevochtigen met water had ook gegaan trouwens.Na een tijdje lijmen en schuren zit het fineer erop...Nu het aflakken. Weer veel schuren en natuurlijk weer even uitpuffen om de lijm een tijdje te gunnen om uit te ademen. Nu is sneldrogende witte houtlijm zeer snel droog, dus na een verfrissend moment.......aan de slag met de kwast. Blanke parketlak. Ook dit is zeer snel drogende lak, dus na een uurtje kon laag 2 erop, en laag 3...en 4....(tussendoor even opschuren met korrel 400)Ohja, als je contactlijm gebruikt, wat prima kan trouwnes, moet je niet zo snel gaan aflakken, maar toch wel even nachtje (of 2) laten staan voordat je hem aflakt...heeft iets meer tijd nodig om hard te worden.

Tot zover.
Nu nog de moed verzamelen voor de speakers zelf....


En deze week begonen met de speaker zelf. Fineer bij de Fa. Fijnhout gehaald in  Amsterdam en aan de slag.

 

 

 

Op was kleine plekje na perfect. Die kleine plekjes met Gupa (vloeibaar hout) opgevult en na wat schuurwerk niets meer van te zien....

 

 

 

Na de eerste laklaag ben ik zeker niet ontevreden met het resultaat tot nu toe.

 

 

Ook van de magneetjes zie je niets  meer. Het frontje kan erop en blijft erg goed zitten. Als het frontje eraf is zie je in iedergeval geen gaatjes zitten zoals bij veel speakers het geval is.

 

Op naar de volgende laklagen...

Die er nu opzitten dus. Na 4 laklagen was ik tevreden en heb alles weer in elkaar gezet. De speaker staat weer op z'n plaats waar ie hoort, in de huiskamer.

Na een aantal manden hard werken en begonnen op een kladje ben ik er erg tevreden me.

Het geluid? Ik had niet verwacht dat er uit z'n klein woofertje zo'n geluid zou komen. De bas is strak en goed aanwezig. Het mid fluweelzacht en het hoog sprankelend en perfect op z'n plaats.

Hier nog de laatste foto's van hoe ze nu staan....en dan snel op naar het volgende project....

 

 

 

 

 

Klein detail nog...hij heeft eindelijk z'n aluminium naamplaatje gekregen.