Hestia


 

 

Nadat ik de Momus MKII af heb zijn er veel vragen gekomen over dit  kleine zuiltje.

Met deze vragen over de vorm ben ik verdergegaan met ontwerpen.

De Hestia is een klein, goed betaalbaar zuiltje geworden. De gebruikte units staan nog niet helemaal vast, maar als woofer zal de Peerless HDS-134 gebruikt worden. De rede hiervoor is simpel...Hij lag nog in de schuur. Een tweeter die ik ga gebruiken weet ik nog niet. Ik heb nog de XT300 van Vifa liggen, maar misschien wordt het wel een andere. Tips zijn altijd welkom op m'n mailadres...

 

De Peerless zou je niet zo snel verwachten in een zuiltje omdat deze unit aan 6 liter wel voldoende heeft. Een zuiltje is al vaak 15 a 20 liter dus je gebruikt eigenlijk maar een deel van de complete kast. De reden waarom het toch een zuiltje is, is een commercieel aspect. Ik vind ook zelf een leuke slanke vloerstaander ook veel mooier in een huiskamer staan dan z'n klein boekenplankmodel.

De zuil gaat 1 meter hoog worden.

 

Hier een dwarsdoorsnede van hoe het geheel er ongeveer uit gaat zien:

 

 

Een binnenkast van MDF met daaromheen buigtriplex van 8mm dik. De ruimtes tussen de bolling en de binnenkast worden opgevuld met kwartszand. Binnenin de kast komen nog verstevigingsbalkjes. Door de breedte van 134mm valt de HDS134 precies tussen de aluminium strips (AL-strip op tekening). De diepte is intern 20 cm. Bijna halverwege de kast komt een afscheiding. Zodoende houden we de "boven" kast op de goede maat voor de HDS134.

 

EDIT: ondertussen is de Aluminium-strip komen te vervallen...

 

De kast krijgt een inhoud van 7 liter. Dit lijkt iets aan de hoge kant, maar door aftrek van verstevigingsbalkjes en de magneet van de unit kom je uit op ongeveer 6,3 liter en dat is wat ik wou. Uit simulaties blijkt dit prima te kunnen.

 

 

 

 

De binnenkast:

 

 

 Even houtzagen, passen en meten...

 

 

 

 De boven en onderkast.

 

Hier nog wat foto's van het 8mm buigtriplex en hoe het ongeveer zal gaan worden.

 

 

 

 

 

 

De onderkast zal gevuld worden met zand/vulmiddel. Onderin komt zand met lijm om voldoende massa te krijgen zodat de kast niet makkelijk om zal vallen. Daarboven komt het filter met nog wat dempingsmateriaal.

 

De balkjes voor het verkrijgen van de rond vorm zitten erop. Daarna de voor- en achterkant erop en in de klemmen. Dit 24 uur laten drogen, volgende dag schuren. Ziet er al weer wat netter uit.

 

   

 

Er zitten, nu ik ermee bezig ben, nog best wel een kleine nadeel aan. Je bent aan het bouwen en dit is gelijk de afwerking. Dus een beetje voorzichtigheid kan geen kwaad. Ook omdat het buigtriplex best een zachte houtsoort is. Naderhand als er meerdere laklagen opzitten komt de hardheid pas. Voor nu dus even nog voorzichtig...

 

 

 

Zoals je hierboven ziet zitten de voor en achterkant erop. Tevens even een klein restplankje genomen en daar wat kleurlak opgezet. Eens kijken welke kleur het leukste staat. Misschien wel niets, maar gewoon in de blanke lak. Op het geschilderde bordje ziet je bovenaan licht eiken en onderaan afzelia. (iets donkerder en beetje oranje, maar niet zo oranje als bijvoorbeeld kersen)

 

 

 

Even tijdje aan het frezen geweest vandaag. De tweeter en de aansluitterminal op de achterkant zitten erin. Kost nog wel wat tijd de frezen. Alles klaarzetten, afmeten, frezen, gat zagen, schuren.

Maar het ging goed. De diameter voor de tweeter is 104mm. Nu even de XT300 die ik nog had liggen erin, maar misschien komt er nog wel wat anders in. Seas of zo. De afmetingen van de diverse tweeters is vaak 104 mm. Prima om eens wat te wisselen.

 

 

Ondertussen zit 1 kant erop...tenminste...in de lijmklemmen. Was nog een beetje lastig want tesnel klemmen kan het hout laten scheuren. Langzaam aan dus en het hout even laten wennen aan z'n nieuwe vorm.

Ik heb bij het verlijmen twee soorten lijm gebruikt. De bekende witte houtlijm voor de buitenkanten, en ok de stok in het midden een bruislijm (1 componenten lijm) om eventueen wat op te vullen (schuimt dicht). Je komt er nooit meer bij dus moet gelijk goed. En al zouden er oneffenheden inzitten zullen die nu verdwijnen. Geen kans op resonanties dus.

 

 

 

Dan de klemmen erop. Langzaam aan en om de 10...15 cm een klem. Balkje voor de bescherming en dit maar eens 24 uur laten drogen.

 

 

 

En een close-upje:

 

 

 

Leuk spul dat hout....

 

Deel 1 is nu uit de lijmklemmen. Het zonnetje scheen even, dus snel speakers erin en op de foto.

Begint er al netjes uit te zien. Op naar de tweede.

 

   

 

Vandaag 14 oktober weer wat opgeschoten. Paar dagen geleden kast 1 met zand gevult, vandaag kast 2. Flink trillen en aanstampen...blijft het goed zitten. Ik zat eraan te denken om een vulopening te maken aan de onderkant, maar daar vanafgezien. Was te lastig om dat te maken in de kleine "kieren". Maar na een lange tijd trillen  zakt het zand niet meer. De rijmte is ook best wel klein dus veel zakken zal het niet meer.

 

   

 

Een gedeelte van de demping is aangebracht. De achterkant bestaat uit dik vilt. Mooi dat er een gat uit moest want dat overgebleven rondje gaat weer achterop de magneet van de woofer. Zonde om weg te gooien toch? En eventuele reflecties worden zo ook verminderd.

 

   

 

Aan de onder- en bovenkant van de kast komt Pritex. Het bekende noppenschuim.

Aangezien de kast erg smal is komt aan de zijkanten nog iets dunner vilt en de rest wordt gedeeltelijk opgevult met BAF-wadding.

 

 

Zo'n smalle kast ziet er aan de buitenkant wel netjes uit vind ik, maar qua demping etc intern is het wat minder....veel vogelen wat het beste is en of luchtstraam rond de BR-pijp niet in "gevaar" komt...

 

Het fiter wat gebruikt wordt is een seriefilter met een Fs van rond de 2700Hz. Het schema staat hieronder.

 

 

Paar dingen die opvallen zijn dat er geen weerstanden gebruikt worden bij de tweeter.

Misschien dat er nog iets veranderd, maar volgens de datasheets blijkt dat de HDS132 op een gevoeligheid zit van 89 dB (1W; 1m) en de XT300 op 88,5 dB (1W; 1m). De tweeter is theoretisch dus een 0,5 dB zachter dan de woofer.

 

Dit blijkt uit de metingen toch niet op te gaan. Het hoog lag continue 3 dB te hoog, maakt niet uit waar er gemeten werd. Ook het beluisteren was veel te "hoog". Na wat berekenen en meten is er een verzakking van 3 dB gemaakt d.m.v. twee weerstanden rond de tweeter, R1 en R2

Het filter-MKII zullen we maar zeggen ziet eruit zoals hieronder:

 

 

R1=0.82 Ohm geworden, R2=6,8 Ohm.

 

Dan L2. De waarde van L2 heeft invloed op het gehele filter.

Hieronder zie je de meetresultaten van verschillende waardes voor L2.

 

                Waarden voor L2

 

Gevoelsmatig had ik gekozen voor een gemiddelde spoel van 0,5 mH. (de groene lijn in het figuur hierboven).

Bij beluistering met een paar mensen/collega's hebben we de spoel veranderd naar 1mH.

Het geheel wordt nog wat rustiger. Bij overschakelen naar de buizenversterker vonden we vanwege het wat warme geluid van de buizenversterker de spoel van 0,5 mH weer beter op z'n plaat.

 

 

Dan het zobel netwerkje over de woofer om de impedantie aan te passen. Volgens de op internet staande sheets moet een netwerk van 8 Ohm / 7uF gebruikt worden.

De computersimulatie gaf 10 Ohm / 12uF aan. Even meten wat de verschillen zijn.....

Hieronder de resultaten:

 

 
 

 
 
Dan het geluid.
Heerlijk, lekker vlot en strak met een subtiel hoog.
Minder diepgang dan de Proteus maar da's niet zo verwonderlijk. Kleine kast (liter of 6 effectief) maar wel een HDS en XT300 die ook in m'n huidige speakers zitten. Kwa klank zit het wel goed.
 
 
 
 
 

De spikes/kegels zijn ook binnengekomen. Vanmorgen maar eens geplaatst. Ineens zijn ze een stuk volwassener geworden in mijn ogen.

 

  

 

De spikes zijn van aluminium en verstelbaar.

 

 

 

 

Nu nog een frontje....misschien. Ik ben er nog niet over uit of ik dat wel ga doen,  maar misschien krijg ik wel een brainwave..

 

 

DIY_2005 (De Brug te Zutphen 17-April-2005)