JH


 

De JH is een project met de Visaton AL130 woofer en een Beyma T2010 tweeter.

De AL130 had ik wel eerder gebruikt en was in mijn ogen een prima woofertje met aluminium conus.

Een nadeel heeft dit ook wel weer, want zoals bij zoveel al-woofers heeft ook deze woofer last van een flinke resonantiepiek rond de 7000Hz. Visaton zelf komt met deze grafiek:

Zelf nog een meting eraan gedaan en de gegevens die ik eruit krijg laat zien dat de resonantiepiek wat hoger ligt, namelijk rond de 8200Hz. Waar het verschil in zit zou ik niet weten.

 

De tweeter die ik wil gaan gebruiken is de Beyma T2010, een tweeter die ikzelf nog nooit getest heb, maar door z'n uitstraling wel een keer wilde gebruiken. Hij heeft een front van aluminium en een leuk frequentieverloop met een kleine oneffenheid rond de 15 KHz. Maar dat mag de pret niet drukken.

 

                 

 

 

De speaker komt in een woonakmer te hangen waar een witte kast staan die 40 cm diep is. Aangezien de speakers daar mooi tegenaan komen is ook dit model 40cm diep met een 4 graden naar binnen staand front.

 

 

Echter zou de inhoud van de kast hierdoor te groot worden, dus is gekozen om het achterschot meer in de kast te plaatsen. Hierdoor lijkt de speaker groot, maar in werkelijkheid is de kast maar ~10 liter.

 

 

De BR-tuning ligt rond de 45 Hz en bestaat uit een klein pijpje van 4 cm met een lengte van 15.6 cm

 

Natuurlijk gaat er ook wel eens wat mis. Bij de bouw van de tweede speaker even niet goed opletten en ik boorde het gat van de BR-pijp helaas een de verkeerde kant van het front. Zo'n probleem ook weer niet, want het uitgezaagde rondje er weer terug ingezet, wat lijm en MDF-vuller erbij, schuren en bij het in de grondverf zetten van de kast nog een heel klein beetje plamuur en je ziet er niets meer van.

Maar het kost weer extra tijd en je baalt op z'n moment toch wel een beetje. Maar goed, foutjes zijn snel gemaakt en zo'n grote fout was dit nou ook weer niet.

 

 

De bijde kasten zijn nu klaar en staan bij de schilder. Nu het filter nog.

Ik heb zitten rekenen en simuleren en waarschijnlijk zal het een 4e order filter gaan worden voor het laag en 3e order voor het hoog. De simulaties laten hier een goed resultaat zien, waarbij de resonantiepiek voldoende is weggewerkt en niet zoveel problemen zal geven. Op dit ogenblik ga ik nog uit van een parallel filter, maar zou best nog wel eens kunnen veranderen.

 

Na een avondje worstelen met grafiekjes, tabelletjes, rekenprogramma's

en paar pilsjes nog wat dingen bedacht wat kan werken.

Theorie is altijd ander dan praktijk, dus we zullen het zien...ehm..horen.

Het filter wat gebruikt wordt ziet er op dit ogenblik zo uit:

 

 

 

De resonantiepiek rond de 8 Khz is goed weg. Het wat omhoog lopen vanaf 5500Hz ga ik nog even bekijken. Na luistersessies klinkt het geheel erg lekker, maar er wordt nog aan gesleutelt.

Er moet nog wat gemeten worden en dan eens kijken of we nog wat veranderen.

 

Ondertussen ook de speakers mooi wit terug gekregen:

 


Wat opvalt is het karakter van de tweeter. De AL130 had ik al wat ervaring mee en is (mits z'n piekie van rond de 8Khz weggewerkt) een prima woofertje, alleen de tweeter is...ehm...tsja, wat aan de harde kant. En dan bedoel ik niet het aantal dB's maar de klank.
Voor de gein vervangen door een paar Seas 27TFF'jes en da's (in dezelfde prijsklasse) wat aangenamer om naar te luisteren.
Maar dit alles is persoonlijk natuurlijk, en degene bij wie ze komen te staan was erg in z'n nopjes met het geluid.

Impressie van vandaag:
Die dradenmassa rechts op de foto stelt een filter voor..... Confused ...in test dus..met de draden uit de BR-pijp....

 

Na diverse metingen en luistersessies is het filter wat aangepast. Rond de tweeter is een condensator verdwenen en de demping is aangepast. Er is hierdoor meer een eenheid ontstaan. De algehele klank is erg fris en een eenheid, en vooral de AL130 woofer doet goed mee, zeker met in je achterhoofd houdende dat het maar om een klein kastje gaat. Het hoog is wel fris, maar niet TE aanwezig. De klank is niet geheel mijn steil. Hij is vrij hard. Terwijl het een softdome is doet me de klank een beetje denken aan hoe een metal-dome kan klinken. Al zijn daar ook type die zeker niet hard of "metalig" klinken.

Maar het was een leuk project met de Beyma, altijd leuk om eens iets anders te testen wat niet zo vaak gebruikt wordt.

Hieronder nog het schema van het filter van de JH en wat meetgegevens.

 

 

 

 

Laatste foto's volgen nog....