De Flatline Sub


Eigenlijk voor mijn hobby muziek heb ik hem niet nodig. M'n buizen voorversterker, eindversterker en twee prachtig klinkende speakers is voldoende om een avond heerlijk te genieten.

Alleen wil het wel eens gebeuren dat ik een film opzet. Buizenversterkers uit, 5.1 setje aan, ehm, tsja, en dan mis je toch af en toe dat lekkere laag van een subwoofer. Net dat beetje extra is toch wel lekker.

 

Dus opzoek. Mmm, d'r zijn toch wel erg veel ontwerpen. Meestal vierkante dozen, de ene nog groter dan de andere. Wel erg mooie gezien en erg mooie zitten beluisterne, maar toch voor die 10 keer per jaar dat ik een film bekijk vond ik het toch wel "sta-in-de-weg-grote-dozen". (m'n vriendin was het daar stellig mee eens)

Toen ik het voorstelde kwam er toch wel gelijk zoiets van: "waar komt dat te staan en hoe groot is het"

Heeft ze wel gelijk in, want het staat al aardig vol in de huiskamer. Dus zoeken naar een oplossing.

Veel woofers dus bekeken, wat posts geplaatst op wat forums en daar kwamen een paar mooie leuk woofers uit die prima in een kleine kast kunnen werken. Na wat bekeken en rondgelopen te hebben in de woonkamer kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat de meest "ideale" plek onder de bank was. Misschien niet de meest ideale voor een home-theater, maar voor die paar keer per jaar dat beetje extra vond ik het wel de moeite waard om eens te kijken of dat zou gaan lukken.

 

De meest woofers op mijn verlanglijstje hadden alleen een redelijke inbouwdiepte....todat ik eens ging spitten in de K&T en de HH. (Klang&Ton en Hobby Hifi).

 

 

 

Daar is twee keer gebruik gemaakt van een woofer die werkt in een 25 liter kast, een redelijk vermogen kan hebben, niet te groot is en (het belangrijkste) maar in inbouwdiepte heeft van 100 mm.

We praten hier over de XAW 210 HC van Mivoc. Jaja, ik weet het..niet te vergelijken met Focal, Peerless, Seas, ScanSpeak of what ever, maar door weinig mensen gebruikt, niet te duur, vrij "ondiep" en zeker leuk om eens mee te testen.

 

 

Thiele Small Parameter        
 Nom. Imp 4
 Re (Ohm) 3.00
 Fs (Hz) 32
 Qms 5.30
 Qes 0.28
 Qts 0.27
 VAS (l) 33.00
 SD (qcm) 209.00
 Mms (g) 45.80
 BxL (Tm) 9.90
 SPL (dB) 1W/1M 87.9
 Frequenzbereich (Hz) 25-3000
 linearer Xmax (mm) +/- 7.80
 Induktion Le (mH) 1.30
 RMS (Watt) 120
 max. (Watt) 300
   
 Schwingspule  
 Durchmesser (mm) 37
 Höhe (mm) -
 Größe  
 Aussendurchmesser (mm) 225
 Einbaudurchmesser (mm) 185
 Einbauhöhe (mm) 105
 Gewicht (g) 4000

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je kijkt naar de 105mm inbouwdiepte en telt daar 22 mm dik mdf bij op plus wat extra kun je een kast maken van zeg 130 mm hoog....Laat ik nou net 15 cm onder mijn bank als ruimte hebben.

Op een snelle schets kom je hier op uit.

 

22mm dik MDF, hier en daar wat verstevigingen, 61 cm diep, 122 cm lang, 13 cm hoog, schot in het midden, twee woofers.....resultaat is 2 x 26 liter wat precies past bij deze woofers.

 

 

Als je kijkt naar de sub "actio=reactio" uit de Hobby Hifi (1/2004) wordt hier hetzelfde gemaakt alleen in een iets andere vorm. Hieronder een simulatie van 1 woofer:

 

 

Bij mijn ontwerp met twee woofers zal er niet zo gek veel veranderen in de grafiek. Hooguit een paar dB'tjes erbij. Woofers zijn ondertussen besteld, nu nog hout en tijd.......

 

Vandaag 3 juni dan na lang wachten de Mivoc woofers ontvangen. Ik had ze in Duitsland besteld en natuurlijk niet op voorraad, maar dan eindelijk kwam vanmorgen de doos binnen. In de schuur ben ik nog bezig met een surround setje, dus dat eerst maar even afmaken.

 

    

 

Zoals ik al eerder schreef is de een ontwerp uit de HobbyHiFi (1/2004)

 

Hieronder nog wat grafieken van de simulatie:

 

 

  Luchtsnelheid in de BR-pijp

 

 

  Group delay

 

Misschien wat aan de hoge kant maar we gaan het eens proberen.

De BR-pijp wordt een 68mm pijp (inwendig, per kastdeel) met een lengte van 47,25 cm. (freq. van 29,2 Hz. Resultaat is een -3dB punt van 27.1 Hz. Goed laag voor zo'n klein ding. Jammer dat het rendent ook een stukje zakt naar 87,1 dB, dus een wat zwaardere versterker kan geen kwaad hier.

 

Maar als je kijkt dat de kast 22 euro kost aan hout en 50 euro per speaker kost verwacht ik ook geen wonder. Maar wel een leuk project om eens te kijken wat hij kan.

 

10 juni 2004.

 

Vandaag dus begonnen met de bouw. Eerst flink wat zaagwerk en dan maar aftekenen, meten, weer zagen, boren, lijmen en schroeven....

Maar even stap voor stap. De boven en onderkant zijn 22mm dik MDF standaard plaat,

dus 122 x 61 cm. De strookjes voor alle andere kanten en versteviging zijn ook 22mm dik MDF met een hoogte van 88 mm.

88+22=110mm inbouwruimte en laat dat nou net 5 mm meer zijn dan dat de woofer nodig heeft.

Even testen of het ook daadwerkelijk onder de bank kan verdwijnen...en jep, het past.

 

 

  Aftekenen en meten.

 

 

   Begint al wat vorm te krijgen.

 

 

  Om de kast extra stevigheid te geven zit er per kastdeel een kruis van MDF.

 

 

   Deksel erop en klemmen maar....                                            Insite

 

Nu maar wachten tot het droog is. Kunnen we verder aan de interne en externe afwerking.

 

26-06-2004

 

Vandaag begonnen met het spuitwerk. Vooral het grote oppervlak is wat lastig met de spuitbus, maar zolang je maar niet alles in 1 keer wil spuiten gaat het goed. Kost je wel 3 spuitbussen, maar goed. Het resultaat is toch iets strakker dan de verfroller. Naar de spuiterij is nog veel beter, maar aangezien de sub lekker in het donker onder de bank uit het zicht ligt is dit een prima optie.

De afwerking van de sub is hemaakt met plankjes van 8 mm dik MDF. De randen zijn weer bol gemaakt met de bovenfrees van 8mm, dus naden zijn bijna niet meer tezien. Zo ook de baspijp. Wel even heel nauwkeurig meten en zagen, maar op deze manier is het goed te doen om een "trompet" uiteinde van de BR-pijpen te maken.

Hieronder dan ter verduidelijking wat foto's.

Let even niet op de foto waar net laag 1 eropzit. Die vlekken zijn bij laag 3 wel weg....

 

 

 

Hierboven zie je wat ik bedoel dat je met wat extra 8mm dik MDF op de kast je prima afwerking han maken.

Hieronder close van het effect bij de BR-pijpen.

 

 

 

Past perfect.....

 

Laag 1 van zwart. Hieronder zitten nog twee lagen grondverf.

Langzaam maar zeker komt er een eind aan en zullen we de klank kunnen beluisteren.....

 

 

 

De kast is ondertussen droog, paar keer in de verf gezet en aangesloten.

 

  

Dan het luisteren. Inregelen, luisteren naar CD, regelen, luisteren naar DVD, weer regelen....En na een heerlijk middagje alleen zitten luisteren kwam ik tot de conclusie dat de sub prima kan fungeren als low-budget sub. Hij komt vrij laag en vooral bij DVD is het een prima aanvulling voor het totaalbeeld.

En 130 euro voor dit alles is echt weinig.

Kleine kanttekening is wel op z'n plaats hier. De sub kun je niet vergelijken met een REL of een zelfbouw met een Peerless XLS, Focal of andere dure jongen. Deze jongens zijn muzikaler, gaan harder, hebben meer boddy maar ook een stuk duurder.

Ook mijn voorgaande sub, met de Infinity woofer presteerde beter, maar kost dan ook aanzienlijk meer.

 

(deze dus)

 

De bedoeling van dit project was een low-budget sub, beetje aanvullend voor het laag en niet in de weg staand.

Dat doel is bereikt. 130 euro lichter, weggewerkt onder de bank en toch best strak laag.

Voor die paar keer per jaar dat ik een DVD kijk is het goed genoeg. Maar wil je knallen bij en film is dit geen aanrader. Ga dan voor wat betere en duurdere speakers met een goed vrij in de kamer staande sub....