Geyron


Geyron was een gevleugelde reus die van drie volledige menselijke organismen samengevoegd bij de taille wordt gemaakt. En aangezien deze dipool bas drie "uitgangen" heeft leek me dit wel een toepasselijke naam.

 

Het wordt dus een w-type dipool naar het idee van Siegfried Linkwitz en Axel Ridtahler. (zie ontwerp hieronder)

 

 

 

De gebruikte woofers zijn twee maal de Peerless SLS12 (830669)

Ontwerpje:

 

 

400x400mm en dan 100mm tussen de delen. Dus (100+100+100+(4x22))=388mm.

 

 

 

 

Eerst maar eens hout zagen.

 

 

 

M'n oudste dochter Chiara is altijd graag aan het knutselen, zo ook in de schuur met papa...

 

 

Deel 1 in elkaar. Nog zo'n deel en beide delen kunnen aan elkaar gemaakt worden.

 

              

 

En woofer erin...

 

              

 

 

Tsja, moeilijk is het niet echt, dus niet teveel text. Linker en rechterdeel zijn dus klaar, en nu het middelste deel, de U-vorm, ertussen maken. Hieronder zie je dus wat het wordt. Twee openingen de ene kant op, de andere opening de andere kant op.

 

              

 

Rest ons nog de afwerking.....fineren die handel natuurlijk. Ditkeer met twee soorten hout. Eiken en Noten. Eerst kant 1 maar eens. Etc etc, kant twee....etc etc...binnenkant..

 

 

 

 

 

Met als resultaat:

 

              

 

Klein puntje over de bekabeling uit de sub naar de versterker. Normaal is de opening in het midden de voorkant....bij mij de achterkant en vandaar dat daar de kabels uitkomen. Voordat je de bekabeling definitief vastmaakt, plaats eerst de sub in je kamer en ga draaien/schuiven etc tot alles bevalt. Maak daarna pas de bekabeling vast waar je hem niet ziet. Omdat de sub bij mij in een hoek staat (wat niet echt de bedoeling is van een dipool, maar helaas niet anders kon) staat de enkele middenuitgang dus richting de muur....dus daar komen de kabels uit.

 

 

 

 

Filter kom ik later nog even op terug, maar hieronder zie je alvast wat het doet.

Ik gebruik zelf nu wat bassboost en kwa klank ga ik zeker niet terug naar een ander type kast.

Dit is zeker geen boombox of een knaller voor films, maar voor laag in muziek is het echt perfect. Had dit niet verwacht. Met andere subs die ik gemaakt heb en beluisterd heb natuurlijk, viel het op dat je in de woonkamer altijd plekken had waar je geen bas had, en sommige waar je echt mega veel bas had (was bij  mij op het toilet trouwens, dus film kijken en toiletteren ging niet echt), maar deze sub hoor je gewoon overal, tenminstje je hoort hem niet, maar hij "is" er gewoon. Keuken, bank 1, bank 2, eettafel...overal en op het zelfde nivo. Echt super.

Je weet totaal niet waar het ding staat of dat ie uberhaupt aanstaat, echter als hij uit gaat mis je hem gelijk. Toppertje.

 

 

 

Het Piekje rond de 270 Hz heb ik op dit ogenblik actief weggewerkt, maar ga nog aan de slag met een passieve versie.

Die passiever versie bestaat uit een L/C kring. Hieronder het schema.