Bekabeling


-WBT cinch maar dan goedkoper

-interlink test

-Xindak luidsprekerkabel

-zelfbouw interlink


 

Altijd een "hot" item...bekabeling.

Of het nu gaat om interlinks (tulpkabeltjes), luidsprekerkabel of "powerkabel" voor de stroomvoorziening, zoveel mensen zoveel meningen.

Iedereen mag daarover zijn eigen mening hebben, en mijn mening is dat er wel verschillen te horen zijn, maar dat de prijs vaak (lees "zeer"-vaak) astronomisch hoog zijn. Interlinks van 300 euro, Luidsprekerkabels van 1000 euro...ach, het verkoopt, men is er blij mee en als audiofiel doe je er van alles aan om het zo goed mogelijk te laten klinken. Ik doe er zelf ook aan mee, maar dan niet voor die hoge bedragen. Ik ben zelf gaan "knutselen" en voor redelijke bedragen toch m'n installatie qua bekabeling goed, open en helder gekregen.

 

Het makkelijkst was de luidsprekerkabel.

Na wat testen gedaan te hebben met koper en zilver ben ik tot de conclusie gekomen dat gewoon 4mm koper het hier het lekkerste doet. Wat ik nog niet getest heb is tegenwoordig zo "in" zijnde gevlochten UTP-kabel. Zodra dit getest is zal ik verslag doen van de test. Nu gewoon lekker spelen met 4mm koper.

 

Dan het stekkerblok verhaal. Ook hier weer astronomische bedragen. Eens kijken wat we kunnen maken wat redelijk goedkoop is, werkt en er ook nog leuk uitziet. In de Conradgids kwam ik wat kabel tegen met 5x1,5mm, gevlochten afscherming erom en een transparante buitenkant. Kijk, dat ziet er goed uit.

Een goede rubber stekker van de gamma en het begin is er. Om eventueel wat HF-inslag weg te werken zitten er in de stekker nog wat ferrietkralen om de aders heen. Je weet het maar nooit en kost 80 cent per kraal, dus maar doen.

 

 

Oké, die afscherming zit dus wel goed. Via een doe-het-zelfzaak een stevige verdeeldoos aangeschaft waar ik plaats had voor een netfilter. Filter geplaatst, nog wat ferrietkralen erbij en vanaf het filter in stervorm naar de aansluitingen bedraad. Resultaat: goede afscherming, goede "look" en voor een redelijk prijsje.

 

 

Dan de interlinks, de bekende dropveters/tulpsnoertjes dus.. Ook hier weer giga veel verschillende kabels/prijzen en meningen. Ik ben weer opzoek gegaan naar een betaalbare oplossing die voor mij goed genoeg werkt. Ik had al via via wat pluggen gekregen en bekeken van het merk Eichmann.

Tsja, ze zijn misschien wel goed, maar 30 euro voor de plastic uitvoering en meer dan 60 euro voor de metalen uitvoering (per 4 stuks) is nog aardig en een uitdaging om wat anders te zoeken.

 

 

 

Eens wezen kijken bij het merk WBT. Erg leuke pluggen, maar ook weer aan de prijzige kant.

 

 

Maar wel erg grappig dat je ze kan aanschroeven om een goed contact te krijgen. (zie hieronder)

 

 

Alleen jammer dat ze erg veel lijken op de pluggen van Hi-Con.....

 

Deze: of deze:

 

De linker van hierbovenstaande pluggen lijkt echt als twee druppels water op de WBT pluggen. Zei het niet dat ze een stuk goedkoper zijn. (ook goud, schroefbeer en teflon isolatie). De rechterplug is nog wat massiever en iets duurder, maar in iedergeval ook nog betaalbaar.

Ik ben gegaan voor de linker. Leuke betaalbare (zware) plug.

De kabel die op dit ogenblik gebruikt wordt is een naamloze, vrij dikke maar soepele coax. Klinkt erg goed en vol. Vooral op de buizenversterker klinkt dit toch wel een stuk beter dan m'n standaard kabel.

Ter vergelijking heb ik van een audiozaak wat kabels kunnen lenen. Twee daarvan waren door hemzelf gemaakt en twee type van den Hull kabel. Welke weet ik niet precies meer, maar een was geel, de ander rood. Maar wat klonk nu beter? De ene kabel klonk anders dan de andere, maar om nou te zeggen dit of dit is beter. Nee, helaas. Niet voor deze persoon.

Ik hou het voorlopig bij mijn "diy-interlinks".

 

 

 

Ik ben wel bezig met wat meer "hightech"-kabels, Zilver, teflon etc. Maar daarover later meer.

En voor de doorgewinterde hobbyist heb ik nog wel een leuk stukje kabel liggen:

 

 

Leuke coax, klinkt erg goed. Paar klein probleempjes met buigzaamheid en met de pluggen. Bij de pogingen om er connectors op te solderen vielen ze steeds in de middenkern .....Mmm, misschien nog ooit eens een verloopplugje ontwikkelen hiervoor.

 

Wat serieuzer zijn deze kabels:

 

 

Links dunne verzilverde teflon van 3 mm, rechts 6 mm Triax met dubbele afscherming.

De linkerkabel is ondertussen af en na wat luistertest blijkt deze kabel een erg transparant helder geluid te geven. Toch wel heel anders dan mijn "koperen" kabels die er nu tussen zitten. Nu nog wat metingen en de andere twee kabels solderen en testen.

 

 

Hier nog wat gegevens van de dunne verzilverde kabel:

 

INSULATION :
Insulation Material Trade Name: Teflon®
Insulation Material: TFE - Tetrafluoroethylene
Insulation Diameter: .062 in.
 
Conductor Material: SPCCS - Silver Plated Copper Covered Steel

OUTER SHIELD :

Outer Shield Type: Braid
Outer Shield Material: SPC - Silver Plated Copper
Outer Shield %Coverage: 94.2 %

 

ELECTRICAL CHARACTERISTICS :  
Nom. Inductance: 0.10 µH/ft
Nom. Capacitance Conductor to Shield: 19.5 pF/ft
Nominal Velocity of Propagation: 69.5 %
Nominal Delay: 1.4 ns/ft
Nom. Conductor DC Resistance @ 20 Deg. C: 244.0 Ω/1000 ft
Nominal Outer Shield DC Resistance @ 20°C: 8.5 Ω/1000 ft

 

 

Zaterdag 17 april:

 

Na de diverse kabels gemaakt te hebben ben ik eens gaan meten. M'n DLSA Pro aangesloten en geconfigureerd naar "gewone" metingen. Na de hele meetopstelling gekalibreerd te hebben aan het meten geslagen.

 

Hieronder zie je in een gifje de resultaten. (klik op plaatje voor vergroting)

 

 

Wat te zien valt in de grafieken is eigenlijk niets...geen verschil te meten. (niet met deze meetapparatuur)

 

Dan luisteren. Testcd's erbij, beetje rock, jazz, "slow" en klassiek. En wat schetst de verbazing? Er is toch wel degelijk verschil te horen. Het meeste en opvallendste was de dunne verzilverde kabel. Hierbij hoor je duidelijk een hoger, feller, iets scheller geluid. Met een cd van Petra Berger en diverse klassieke cd's best wel aangenaam.

Voor rock en jazz, vooral bij de saxofoon/trompet naar mijn idee wat aan de harde kant.

De dropveter liet het wel een beetje afweten. Duidelijk verschil met de andere kabels. De standaard kabel klonk wat droog, kort en erg "dicht" minder dynamisch dan de andere.

 

Tussen de gele dubbel afgeschermde koperen kabel en de dikke zwarte kabel hoorde ik weinig verschillen. Beide erg lekker in het laag (vooral na de standaardkabel) en een vol hoog, maar minder "hard" dan de dunne verzilverde kabel.

 

De interlinks tussen mijn componenten heb ik naar aanleiding van de meet- en luistertests vervangen door de dikke zwarte koperen kabel. In mijn geval is dat de winnaar voor mijn set.

Ik denk dat ik de dubbel afgeschermde kabel ga gebruiken voor tussen de subuitgang en de actieve subwoofer plaats.

Deze staan wat verder uit elkaar en heb ik een kabel nodig van 10 meter. En aangezien deze gele kabel in mijn ogen dezelfde klank had als de dikke zwarte, maar dan dubbel afgeschermd is, kan die prima voor die functie dienst doen.

Door zijn lengte bestaat de kans op iets meer inslag en storing van buitenaf, maar door die dubbele afscherming hoop ik zo min mogelijk "last" ervan te zullen krijgen.

 

 

27 augustus 2004

 

Vandaag m'n nieuwe luidsprekerkabel binnen gekregen....de Xindak SC-01.

Zeker niet de duurste kabel, maar wel een keer het proberen waard.

 

 

In de loop der tijd is er best wel wat veranderd. Ik speel nogsteeds met de "no-name" 4mm kabel die me uitstekend bevalt, maar ondertussen wel wat tests gedaan met wat andere kables.

 

Zo was er een:

- Nordost Flatline Gold MKII, leuke platte kabel. Best wel lekker geluid eigenlijk. Vergelijbaar met die 4mm.

- van den Hul Clearwater en de CS-122, mmm, tsja, beide niet echt je van het in mijn ogen. Beetje "slap"-geluid.

- QED Original. Leuke, witte kabels van 2,5 mm. Ook hier weer wat slap t.o.v. de 4mm "no-name"

- Mogami The Pure.

 

Deze laatste maar een uurtje kunnen testen. Kennis had hem meegenomen, maar we begonnen te kletsen over van alles, zodat het luisteren er een beetje bij inschoot. Die Mogami klonk wel erg lekker. Qua afwerking zag het er een beetje uit als de Xindak, maar dan paar tandjes minder.

 

De Xindak er vandaag tussen gehangen. M'n dochter was weg, vrouw was weg, dus ik had het rijk alleen. Eens testen. Vol verwachting aangesloten, buizenversterker uurtje laten opwarmen en dan wat cd's luisteren.

Ik was zeker niet ontevreden over wat er voor geluid uit de speakers kwam, maar om eerlijk te zijn hoorde ik minder verschil dan dat ik gehoopt had te horen.

 

Ja, er zijn nuance verschillen. Klank is iets anders, lijkt toch wel iets voller van klank. Of zou ik me dat nu verbeelden?

Ik weet immers welke kabel ertussen zit. Moeilijk hoor.

Aan het einde van de dag, na 4 uur luisteren dus, wist ik het echt niet meer. Nu hoor ik helemaal geen verschillen meer, en lijkt de Xindak hetzelfde te klinken dan mijn "no-name" 4mm kabel.

Misschien wel leuk om eens een blind-test te doen. Ben erg nieuwsgierig of ik dan wel verschil hoor.

 

In iedergeval het leuke aan het alles is wel dat de kabel er erg mooi uitziet en redelijk goedkoop is, in vergelijking met andere kabels. De vraag die nu wel bij  mij speelt is hoe het nou zou klinken met een kabel van 2000 euro? Zou ik dat wel horen?

Ach, denk dat ik het nooit zal weten.

 

De Xindak SC-01 is wel de goedkoopste uit de lijn van Xindak. Misschien moet ik eens de wat duurdere uitvoering proberen en die vergelijken met de SC-01.

Deze kabel heb ik trouwens via het internet gekocht, maar in Nederland zit hij in het pakket van Acoustic Dimension uit Zoetermeer. Die heeft ook de SC-3 en de zeer mooie FS-1. In de toekomst gaan we die waarschijnlijk ook nog eens proberen.

December 2004:

 

Na een tijdje met de Xindak gespeelt te hebben, ben ik ondertussen gaan zoeken op internet om zelf iets vergelijkbaars te gaan maken....en da's gelukt.

Na erg veel zoeken op het internet ben ik uitgekomen op een 4x 4mm getwiste kabel van Sommercable die erg flexibel is.

 

 

Wat kous eroverheen, beetje kripmkous om alles bij elkaar te houden, de uiteinden voorzien van 20 cm zeer flexibele 10mm kabel en wat pins en banaanstekkers er aan vast gemaakt. Tijdje inspelen, en dan het resultaat.

Nou...dat valt niet tegen. Nog wat voller en warmer dan de Xindak. Zeker niet slecht voor een zelfbouwkabel.

 

 

 

Toen we toch bezig waren, gelijk maar even wat interlinks gemaakt.

Verhaaltje en ervaringen hiermee moet ik nog schrijven, maar alvast wat foto's van het eindresultaat.

 

 

Hicon pluggen, dubbelafgeschermde kabel en een mooie afwerking in zwart of blauw.

Maar ook hierover later meer.

 

Ondertussen nog wat leuke pluggen gevonden van het merk Dali.

Deze pluggen zijn betaalbaar en door hun houten afwerking erg grappig (en in mijn ogen) mooi om te zien. Doordat ze vastgeschroeft kunnen worden maken ze prima contact.

 

 

Edo

 

 

 

 

HOME