Artemis


 

Tijd voor rustig aan te beginnen met een klein volgend projectje.
Aangezien ik vanwege de zwangerschap en geboorte van mijn tweede dochter best veel wakker was (gaap) zat ik al een tijdje te broeden op wat nieuws. Gewoon voor de fun.

En wat kwam eruit:
2-weg boekenplankmodelletje met Vifa units, met de naam Artemis.

Artemis beschermde alle kleine kinderen totdat ze groot zijn. Vond het wel toepasselijk met de baby, dus vandaar deze naam. De units die ik ga gebruiken zijn een Vifa P13WH-00-08 woofertje wat ik nog had liggen onder laagje stof op de plank en een Vifa XT25 mini uitvoering. (XT25SC70/90-04)

     

 

Model wordt niet echt bijzonder, alleen dat ook hier weer de zijkanten wat gebogen naar achter lopen, dus beetje zoals Thesis.

De kast bestaat uit 22 mm dik MDF. Als eerste zijn het front, de achterkant en de boven- en onderkant gemaakt. Hierna zijn de zijkanten erop geplakt. Dit is 4mm buigplex en na 5 van deze lagen op elkaar gelijmt te hebben was de gebogen zijkant ook (iets meer dan) 20mm dik. 

De kast heeft een inhoud van 5 liter. Afmetingen zijn 26cm hoog, 18cm breedt aan de voorkant, 12 cm aan de achterkant en het geheel is 22cm diep.

  

          

Na hetuitharden van de lijm gaat de bandschuurmaschine erover. Als laatste nog even het goede oude handwerk...Gelukkig had ik goede hulp deze keer van m'n oudste dochter Chiara.

 

Na het schuren de gaten voor de units erin:

 

De afwerking is van Arbutus Menziesii (of Madrona/madrone), een hardhoutsoort uit Noord Amerika.

Erg leuk hout, alleen als je het gaat gebruiken zorg dat je een pers hebt....aangezien het wortelhout is gaat het als het vochtig wordt alle kanten opbobbelen....En da's moeilijk vlak te krijgen kwam ik achter.

 

Loodbitumen erin en aflakken..

 

Demping is na wat expirimenteren uitgekomen op pritex aan de boven en achterkant. Zijkanten en onderkant zijn voorzien van 10mm vilt (ondertapijt). De akst is lichtjes opgevult met wol (BAF).

 

Tijd om te gaan testen. De kast is dus een basreflex uitvoering. Pijpje zit achterin en wordt voor het gemak nu even gebruikt om de draden van de speakers naar buiten te voeren om zo buiten de kast het testfilter te maken.

 

Het testfilter wordt opgebouwd op een testbordje wat ik gemaakt heb. Klein plaatje hout, wat luidsprekerklemmen erop en voila....heerlijk testboard om filters uit te testen.In dit geval een 2weg seriefilter.

   

Het uiteindelijke filter is hetvolgende geworden: