Ares


Ares wordt een look-a-like van de Sonus Faber Cremonia Auditor.

 

 

De preciese vorm, bouw en afwerking is nog niet bekend. Er is een topic hierover geopend op www.zelfbouwaudio.nl

Daar zijn we aan het kijken hoe dit nu het leuks en makkelijkst te bouwen is, zonder veel ingewikkelde technieken.

 

De units die ik ga gebruiken zijn de Dayton RS125S-8 en

de Seas NonFerro 600G (H1147)

 

          

 

 

De uiteindelijke bedoeling van dit project is om te kijken hoe deze kast nu gemaakt kan worden op een makkelijke manier. In navolging hierop komt er een grotere versie, de Sonus Faber Cremona.

 

 

Ben vandaag aan het testen geweest met een goedkopere methode.
Idee is om met hobbyplex/buigplex de kast te maken en als laatste laag gewoon weer te fineren. Is ook niet het makkelijkste maar hieronder het idee.

Eerst wat strookjes licht hout, in dit geval eiken wat ik nog over had van de Isis, op maat langs een metalen lat gesneden. wat schilderstape erop en aan de andere kant een heel dun 3 mm strookje donker fineer geplakt, met daar weer tegenaan de volgende eiken strook fineer.
Door het schilderstape blijft alles mooi bij elkaar.

 

 

 Ook het buigen gaat goed. Heb er wel vertrouwen in dat met de strijkboutmethode dit best rond te krijgen is. En om even te kijken hoe het zou gaan staan even in een kleurlak gezet...
 Vandaag begonnen met de kast. Eerst wat hout op maat zagen, afronden en in elkaar zetten met gebruik van kleine deuvels. De kast heeft een inhoud van 4,2 liter en is zo klein dat 1 extra verstevigingsplank in het midden van de kast voldoende is. De uitsparingen in die plank zijn met de bovenfrees afgerond.

 

 

 

 

 

En de achterkant erop. Deze plaat is er vandaag pas op gekomen om ervoor te zorgen dat ik nog de al eerder gelijmde platen exact kan stellen.

Bij 1 kast stond 1 plaat een milimeter uit het lood, 't is bijna niks, maar toch....

 

 

 

Vandaag lekker ATV dagje, dus weer eens wat doen. Vanmorgen hout gehaalt voor de zijkanten. 4mm dik (dun) berkenmultiplex. Prima buigbaar. Er zullen 4 of 5 lagen op elkaar komen. Op deze manier gebogen zorgt voor veel stijfheid, stijver dan rechte planken, dus misschien is 4 lagen wel voldoende voor zo'n kleine kast. (16mm totaal, anders 20 mm).

Om het multiplex goed te kunnen klemmen heb ik 4 hulpstukken gemaakt, bestaande uit een rechte lat met daaraan twee strookjes aluminium die weer vast zitten aan een holle lat.

        

Hierdoor kan je je lijmklemmen tenminste vastzeten zonder dat ze van de schuine kanten afglijden...

 


De eerste plaat zit gelijmt met bruislijm. Kleine oneffenheden worden met deze lijm gelijk opgevult en is de kast luchtdicht. De volgende platen zullen met normale witte houtlijm op elkaar gezet worden.

 

En het begin is er. Er zijn 4 platen tegen elkaar geplakt om aan een totale dikte te komen van 16mm. Lijkt niet zo veel, maar gebogen, kleine vlakken en de lijm doen een hoop. Een lichte en sterke behuizing.

 

 

 

 Klein probleem bij deze unit is dat hij twee grote magneten heeft en nog een huisje erom (magnetisch afgeschermde unit. Door dat dikke front kan de speaker moeilijk "ademen" en moest er behoorlijk wat weggefreest worden. Op een paar stukjes na, waar de schroeven komen.Misschien nog een randje vilt in de uitsparingen later, maar dat komt later tijdens de testfase nog wel aan de orde.

 

 
 

  

 

Na wat schuurwerk (en wat plakwerk) ziet de voet er al wat meer uit als een voet...
Een tussenlaag van wat lichter hout maakt het wat "anders". Klein detail..
 

 

De rondingen aan de bovenkant zijn gemaakt door de bovenfrees, de andere rondingen eerst uitgetekend en daarna met de bandschuurmachine "op maat gemaakt"...
De staanders tussen de voet en de speaker gaan gemaakt worden van massief hardhouten balken. Door een sleuf te freesen tussen deze balken komen later de kabels tussen het filter in de voet en de speakers.
Even een voorproefje hoe het er ongeveer gaat uitzien.

 


Nu staan de palen nog recht, maar ik denk dat ze 4 graden naar achter gaan staan...(of zoiets)...moet ik nog even over denken en kijken wat leuk staat..

En 4 graden werdt 8 graden...En alle randen zijn langs de bovenfrees gegaan en er is in het midden een gleuf gemaakt waar de bekabeling door kan.

  

De beide delen zitten met een paar deuvels (en lijm) stevig op elkaar. Lijmklemmen erop en alles maar weer een nachtje laten drogen.
De "stam" (om hem maar zo te noemen) loopt vanaf de voorkant van de voet, schuin naar boven naar de achterkant van de speaker.
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag begonnen aan het passen, meten en monteren van de diverse onderdelen. Het front op de kast, de kast op de stam en dat weer op de voet. Alles zit nog los, maar wel de deuvels overal aangebracht. Het lakken kan dan per onderdeel gebeuren en als alles in de lak zit kan het geheel in elkaar gezet worden. (zou er zo een bouwpakket van kunnen maken.... :) )
 

 

En de eiken fineerstroken. De donkere dunne strookjes komen pas over een week of drie, dus helaas kan ik niet verder. Misschien eens opzoek bij een andere modelbouwzaak.

 

 

 

En een paar laklaagjes verder...

 

 

 

Ondertussen weer wat opgeschoten. Om het geheel niet topzwaar te maken heb ik in de voet een paar kilo lood verwekt. Gewoon in een pannetje smelten en in de voet gieten. Perfecte pasvorm en kost bijna niets (is oud duiklood)

 

 

 

 

Even laten afkoelen...en voila, 2,5 kilo zwaardere voet.

 

De smalle strookjes fineer zijn nu ook binnen. Door middel van schilderstape alle stroken aan elkaar geplakt en met wat lijmklemmen op de kast vastgezet.

 

 

 

Met als resultaat tot nu toe:

 

 

 

Bovenop en onderop komen nog massief eiken planken (met massief hardhout ertussen).

Ondertussen is er 1 af en staan er nog 3 in de lijmklemmen. Hieronder alvast een voorproefje hoe het geheel er later met kleurbeits uit gaat zien:

 

 

 

De achterkant ook in elkaar gezet:

 

 

 

 

 

En alles in de kleurlak gezet.

 

 

 

En de drivers erin...

 

 

 

En dan hier weer even verder met het filter.
Tijdens de bouw natuurlijk niet stil gezeten en hier op de ontwerpafdeling flink aan de slag gegaan met 1 en ander qua filtering.
Een tweetal dingen hadden m'n aandacht. De flinke pieken (het wat grillige karakter van de Dayton boven de 3500Hz met een piek rond de 14Khz. Die piek zit op 97dB...da's 12 dB hoger dan de rest.Dan als tweede een bultje bij de tweeter (1100...2800 Hz).Met een simpel filter kwam ik niet erg lekker uit en na flink wat teken, reken en simuleerwerk kwam ik uit op onderstaand filter.Wat als simulatie-resultaat gaf:Vandaag dan dit filter in elkaar gezet en de meting gedaan.
Met als resultaat:Hier een 0-30-60 graden meting.
En dan de waterval:
Dan misschien het belangrijkste....het geluid. De speaker heeft nu een uurtje wat volume voor z'n kiezen gehad (ook laag om het woofertej dus even wat losser te krijgen) en wat me opvalt is het strakke mid en het frisse hoog. Lekker duidelijk en gedetaileerd. Toch wel een verschil met Isis die een ScanSpeak softdome (97000) heeft. Maar zeker niet schel of vervelend. Ook flinke saxofoon doet ie erg lekker. Maar goed. Het laag laat wel wat te wensen over, maar had ik ok niet anders verwacht van een woofertje wat eigelijk maar 8cm is...
De baspijp staat wel wat lager (~60Hz) die het geheel nog wel wat opkrikt en de gehele speaker wat meer "body" geeft.
Maar een leuke sub zou hier zeker niet misstaan.

Nu nog die bos kabels wat netter maken.... Cool


 

Al met al nog niet 100% tevreden en dus wat modificaties gedaan.

Hier het voorlopige filter (versie 3 ondertussen):

 

 

Met het volgende meetresultaat:

 

 

Misschien nog wat kleine veranderingen, maar eerst maar eens luisteren voor een tijdje.

Het klinkt op dit moment wel al heel erg lekker. Ook het laag, voor z'n klein woofertje, is best te doen. Deze test is goed gelukt. Het geluid van de Dayton spreekt me erg aan. ”okal is ie klein, hij zet zeker een volwassen geluid neer.

 

Ohja, de wirwar van draden is ondertussen ook wat aangepast.....maar even een nette print gemaakt voor het geheel...

 

 
 

 

 

Kleine aanpassing, oftwel versie II:

Door overklaarbare rede is het hardhouten front na een tijd gebarsten...helaas, ergens ietswat vocht in het hout gezeten vrees ik. Maar ach, maken we toch een nieuw front. Deze keer met leer.

 

 

 

 

Ondertussen ook de x-over frequentie wat bijgesteld. Hij is van 2700 naar 2100 Hz gegaan.

 

 

Hierboven het schema. Hieronder wat metingen:

 

 

Verschil in grafiek in minimaal, alleen door de cross-over frequentie te verlagen naar 2100Hz klinkt het geheel wat meer een geheel.