Thalassa, de moeder van alle leven in zee


 

Dit model is een boekenplankmodel luidspreker met de Visaton AL130 aluminium woofer en de Fountek NeoCD1.0MB bandtweeter.

Deze bezetting is redelijk betaalbaar en had met de woofer goede ervaringen. De tweeter is redelijk nieuw voor me, maar had wel ervaringen opgedaan met de grotere broertjes van deze CD1.0

Het nadeel van die grotere versies vond ik dat in het vertikale vlak ze nogal bundelde. Horizontale spreiding was perfect, alleen je moets wel op je stoel blijven zitten en niet gaan staan....je was de hoge tonen vrij snel kwijt. Na wat testen met de grote Fountek NeoCD2.0 en de ronde Fountek Neo CD3.0, kwam ik tot de conclusie dat hoe kleiner het membraan werd, hoe beter de vertikale afstraling.
Dit bracht me op het idee om de Fountek NeoCD1.0MB te gaan gebruiken.

De kast is gemaakt van 22mm dik MDF en krijgt een inhoud van 8 liter. Door eerst het front te bepalen qua looks kwam ik op een breedte van 190mm en een hoogte van 300mm. Om nu aan die 8 liter inhoud te komen moest de kast 290mm diep worden.

Het type kast is basreflex, met de opening van de pijp aan de achterkant ter hoogte van de tweeter. Hierdoor kan hij prima op lengte worden gehouden zonder teveel in de buurt te komen van de magneet van de woofer. Ook het filter kan nu gewoon onderin de kast geplaatst worden. De basreflex pijp die gebruikt is, is de BR-45TR en heeft een lengte van 13,8 cm.
Dit is dus gewoon de volle lengte van de pijp en geeft een resonantiefrequatie van 51Hz.

 

Het hout was al in verstek gezaagt en d.m.v. wat tape is het vrij makkelijk alles in elkaar te zetten.

Eerst alle zijkanten aan elkaar plakken met een beetje plakband:

Omdraaien en wat lijm aanbrengen:

Dicht vouwen:

Bracing en 1 zijkant eraanvast lijmen:

En andere zijkant eraan:

Hou je over....twee leuke doosjes van 22mm dik MDF:

En wat gaten erin. De witte/transparante substantie die je om de woofer en tweeter uitsparingen ziet zitten is een mengsel van water en witte houtlijm. Dit is erg vloeibaar en trekt in het zachte MDF. Als alles droog is wordt het vrij hard en later bij de afwerking met fineer komt dat goed van pas. (later meer daarover)

Rond de tweeter nog wat decoratieve schuine kantjes aangebracht....

Na het fineren ziet het geheel er al best leuk uit.

En er komt wat meer kleur in. Drie lagen kleurlak (noten).

 

Het filter bestaat uit een tweede-orde seriefilter. Er zijn ten opzichte van de Aether een paar kleine veranderingen. De x-over frequentie is iets naar beneden verschoven en de notch (1,8mH/100nF/100nF) is iets aangepast.