Dryade


 

De Dryade is een drieweg bas reflex systeem met wat ronde vormen. Niet echt een project om mee te beginnen, maar voor mij weer eens wat anders dan 6 planken, al kun je daar natuurlijk ook hele mooie dingen mee maken.

Als drivers kwam ik uit op het merk Dayton uit Amerika. Tenminste de woofer en de middentoner. Het hoog is van Seas.

De woofer is de aluminium Dayton RS225S-8, een Reference Shielded Woofer, die een leuke Fs heeft van 27 Hz en rendement van 88.1dB. Zou prima in een kast kunnen van 40..45 liter. Maar dat werd mij iets te groot in de kamer, dus heb ik gekozen voor een wat kleinere variant, namelijk 35 liter.

 

 

De middentoner komt ook uit die Dayton serie, en is de RS125-4. Tevens een conus van aluminium. Net als de woofer ziet ook deze kleine woofer er erg netjes uit. Mooie afwerking en ziet er stevig uit.

 

 

Beide drivers zijn relatief goedkoop, maar presteren erg goed. Jammer dat ze hier in Nederland niet te krijgen zijn, dus bestellen in Amerika.

De tweeter is de Seas H1283-06 22TAF/G. Een aluminium 22mm dome. Erg leuke en snelle driver. Met zijn MMS van 0.23gram stukje lichter als de 27mm tweeters van Seas (0.34gram).

 

 

Zoals ik al schreef komt de woofer in een 35 liter kast. De middentoner in een 3 liter kast.

De baspijp zit aan de onderkant van de behuizing en straalt dus naar onder. Omdat het geheel wat hoog op z'n pootjes staat is dat geen probleem. Houdt er rekening mee dat hierdoor je wel wat centimetertjes moet afsnoepen van het berekende model. In mijn geval kwam ik op een pijp van 25,6 cm lang en met een diameter van 7cm. Doordat de onderkant van de kast meegerekend moet worden, is de pijp nu 21 cm lang geworden.

De midkast is met zijn 3 liter ook iets kleiner geworden dan wat de berekeningen vertellen, maar kwam zo uit in de kast. Voor dit kleine gesloten kastje maakt het niet zo gek veel uit. De vorm is wel wat anders. Dit is een druppelvorm geworden.

Na wat metingen bleek dit zeker een leuk model te zijn qua reflecties. Ik heb een test gedaan met dit model en een normaal rechthoekig model kast. Hieronder zie je dat de druppel-vorm minder last heeft van reflecties.

Het frame van de kast is opgebouwd uit 22mm dik MDF. En omdat later het wat moeilijk bijkomen is, wordt nu al de demping rond de midkast en daarboven vastgezet. Deze demping bestaat uit gewoon vilten ondertapijt. Goedkoop, overal te krijgen en werkt erg goed.

Hierna worden de zijkanten erop geplaatst. Deze bestaat uit 5 lagen van 4mm dik hout van verschillende soorten. Drie lagen MDF, één laag hobbyplex (erg zacht)en één laag hardhouten multiplex.

Dan het front. Dit bestaat ook uit 22mm dik MDF. Eerst op maat gezaagd en met de bovenfrees een schuin kantje aan gemaakt. D.m.v. drie deuvels in de kast en het front zal later nooit iets kunnen verschuiven en weet je ook welk front op welke kast moet (kleine afwijkingen). De binnenkant van het front wordt nog iets groter gefreesd om eventuele tunnelvorming (reflecties) tegen te gaan.

Drivers erin...even kijken.

De kast komt dus in delen. De kast zelf, het front en later de voet.

Eerst het front. Deze wordt bekleed met nepleer. Goedkoop en makkelijk te verlijmen, rekbaar en ziet er toch wel netjes uit.

Die even wegleggen en fineren maar. Ik heb gekozen voor eiken fineer. Ook dit is weer niet echt duur en erg makkelijk te bewerken. Mocht je nu later een donkerder kleur willen hebben is dit met een transparante lak heel leuk op kleur te brengen. Je kan natuurlijk ook gelijk een donkere houtsoort nemen, maar kan lastig zijn met bewerken (en is meestal stukken duurder). Eerst de lijm (bisontix) aanbrengen op beide te verlijmen delen.

Dan even laten drogen en op z'n plaats leggen. LET OP: vast is vast hier, dus je krijgt maar één kans. Ik leg er altijd een paar stokjes onder, zorg dat alles goed ligt en ga dan met een kurken schuurblokje vanuit het midden alles rustig vastdrukken. Hierdoor pers je ook de lucht ertussen uit.

Als alles goed vastzit, grof het overtollige fineer wegsnijden met een scherp mesje en het overtollige wegschuren.

Om het fineer aan de kopse kant weg te halen gebruik ik altijd een klein tangetje. Daarna ook weer schuren natuurlijk.

Gaten erin voor de drivers, bekabeling aanbrengen, demping plaatsen, front passen en aflakken maar. De demping bestaat dus uit dat vilt, maar op de grote vlakken zitten nog wat stukken loodbitumen. Op de achterkant, achter de woofer, zit nog een strookje pritex. De kast is nog losjes opgevuld met BAF.

De voet wordt gemaakt uit twee platen 22mm dik MDF op elkaar. Beetje in model zagen, en wat spikes eronder. Gat erin voor de baspijp, ook weer de bekabeling erdoor en ik heb nog wat aluminium pijpjes tussen de voet en de kast gemaakt. Vond het wel grappig.

En dan de drie delen bij elkaar voegen maar. De voet en de kast zitten met 4 lange M8 draadeinden bevestigd.

 

 

Het filter is extern, en gaat d.m.v. een Speakon connector.

 

 

 

Leuke kabel maken.

En het filter maken.

Printjes maken...

Het laagdeel zit wel in de speaker, anders werd de filterkast te groot.
De filterkast zelf is een kleine versie van de Dryade.